Veelgestelde vragen over FreeStyle Libre 2

Veelgestelde vragen over FreeStyle Libre 2

Hieronder vindt u de meestgestelde vragen over FreeStyle Libre 2. Heeft u vragen die hieronder niet terug te vinden zijn? Wij helpen u graag persoonlijk. Stel uw vraag aan een van onze zorgprofessionals door te bellen naar 0800-0662 (gratis) of klik hier om een e-mail te sturen met uw naam en telefoonnummer. Wij bellen u dan zo spoedig mogelijk terug.

1. Alcoholdoekjes vanaf medio december verwijderd uit de verpakking. 

Abbott, de fabrikant van FreeStyle Libre, heeft de alcoholdoekjes vanaf medio december 2020 uit de verpakking verwijderd. Voor meer informatie zie: https://www.freestyle.abbott/nl-nl/nieuws/alcoholdoekjes.html

2. Wat zijn de verschillen tussen het FreeStyle Libre-systeem en het FreeStyle Libre 2-systeem?

Het FreeStyle Libre 2-systeem heeft drie optionele, realtime glucosealarmen die beschikbaar zijn via de reader en de FreeStyle LibreLink-app. Er is een alarm voor lage glucose, een alarm voor hoge glucose en een alarm bij signaalverlies. 

3. Heeft het FreeStyle Libre 2-systeem dezelfde indicaties als het FreeStyle Libre-systeem (bv. gebruik bij kinderen, zwangerschap)?

Ja, het FreeStyle Libre 2-systeem heeft dezelfde indicaties.

4. Communiceert het FreeStyle Libre 2-systeem met een insulinepomp?

Nee, het FreeStyle Libre 2-systeem communiceert op dit moment niet met een insulinepomp.

5. Kan ik mijn FreeStyle Libre 2-systeem gebruiken in het vliegtuig?

Over het algemeen is het FreeStyle Libre 2-systeem niet beperkt door vluchtvoorschriften en kan het worden gebruikt, omdat het voldoet aan de RTCA-richtlijnen voor gebruik van medische hulpmiddelen in vliegtuigen. Volgens luchtvaartverordeningen kan de vliegtuigbemanning echter beslissen dat er geen elektronische apparaten ingeschakeld mogen zijn tijdens een vlucht, ongeacht het apparaat, en dien je de verzoeken van de vliegtuigbemanning op te volgen.

6. Waarom moet ik scannen om mijn glucosespiegel te verkrijgen nadat ik een glucosealarm heb ontvangen?

De optionele glucosealarmen van de FreeStyle Libre 2 worden gegeven om een gebruiker te laten weten wanneer zijn of haar glucose het ingestelde niveau voor het lage of hoge glucosealarm heeft overschreden, maar het systeem levert geen glucosewaarde. Om jouw glucosespiegel te bevestigen, dien je de FreeStyle Libre 2-sensor te scannen.

7. Wat is het standaard doelglucosebereik voor het FreeStyle Libre 2-systeem, en verschilt dat van het FreeStyle Libre-systeem?

Het standaard doelbereik voor het FreeStyle Libre 2-systeem is 3,9 – 10,0 mmol/l. Het standaard doelbereik voor het FreeStyle Libre-systeem is 5,5 – 7,8 mmol/l.

Net als bij het FreeStyle Libre-systeem kun je zowel de FreeStyle Libre 2-reader als de FreeStyle LibreLink-app gebruiken om te scannen voor glucosewaarden. Als je de sensor echter start met de app, dan kun je de reader niet gebruiken om te scannen voor glucosewaarden. Je dient de sensor te starten met de reader om beide apparaten te gebruiken voor glucosewaarden.

9. Kan de FreeStyle Libre 2-sensor op de buik worden geplaatst?

De FreeStyle Libre 2-sensor is alleen goedgekeurd voor gebruik op de achterkant van de bovenarm.

10. Verschillen de FreeStyle Libre 2-sensoren van de FreeStyle Libre-sensoren (hechting op de huid, grootte enz.)?

De FreeStyle Libre 2-sensor is gebaseerd op dezelfde wired-enzymtechnologie als de FreeStyle Libre-sensor. Het belangrijkste verschil is dat de FreeStyle Libre 2-sensor gebruikmaakt van bluetooth, waardoor de optionele glucosealarmen mogelijk zijn. De FreeStyle Libre 2-sensor heeft dezelfde afmetingen als de FreeStyle Libre-sensor.

11. Gebruikt de FreeStyle Libre 2-sensor dezelfde pleister als de FreeStyle Libre-sensor?

Het FreeStyle Libre 2-systeem gebruikt exact dezelfde pleister als het FreeStyle Libre-systeem.

12. Wat is het verschil tussen de FreeStyle Libre 2-reader en de FreeStyle Libre-reader?

Er zijn een paar updates uitgevoerd aan de gebruikersinterface van de FreeStyle Libre 2-reader, waaronder:

• Configuratie van doelglucosebereik verwijderd uit het eerste set-up menu
• Het home-scherm geeft nieuwe geluids-/trillingsstatusindicatoren, een nieuwe indicator voor de verbindingsstatus, en het pictogram met de herinneringsbel is verwijderd
• Het menu Instellingen bevat een nieuw onderdeel voor Alarmen en Herinneringen; het menu Instellingen is opnieuw geordend om alarmen gescheiden te houden van het doelbereik
• Het menu Geluidsinstellingen heeft bijgewerkte labels voor geluid en trillen; het menu Geluidsinstellingen is opnieuw geordend om geluid en trillen te scheiden

13. Is de FreeStyle Libre 2-reader even groot als de FreeStyle Libre-reader?

Ja, de FreeStyle Libre 2-reader is even groot als de FreeStyle Libre-reader.

14. Kan ik de FreeStyle Libre 2-reader gebruiken om mijn sensor te scannen als ik in het vliegtuig zit?

Over het algemeen is het FreeStyle Libre 2-systeem niet beperkt door vluchtvoorschriften en kan het worden gebruikt, omdat het voldoet aan de RTCA-richtlijnen voor gebruik van medische hulpmiddelen in vliegtuigen. Volgens luchtvaartverordeningen kan de vliegtuigbemanning echter beslissen dat er geen elektronische apparaten ingeschakeld mogen zijn tijdens een vlucht, ongeacht het apparaat, en moet u de verzoeken van de vliegtuigbemanning opvolgen.

De teststrippoort op de reader kan worden gebruikt om bloedglucose- of ketonenwaarden te meten tijdens de vlucht. Door de reader aan te zetten met de home-toets wordt bluetooth geactiveerd. Gebruikers moeten de reader aanzetten door een teststrip te plaatsen om de radio niet te activeren.

15. Heeft de FreeStyle Libre 2-reader een boluscalculator?

Ja, de FreeStyle Libre 2-reader beveelt doses voor snelwerkende insuline aan die gebaseerd zijn op bloedglucosewaarden. De calculator is alleen voor gebruik met bloedglucoseresultaten van de ingebouwde meter die verkregen zijn via een vingerprik. Je kunt de insulinecalculator niet gebruiken met glucosewaarden van de sensor.

16. Kan ik historische glucosegegevens verzenden van de FreeStyle Libre-reader naar de FreeStyle Libre 2-reader?

Nee, historische glucosegegevens kunnen niet worden verzonden van de FreeStyle Libre-reader naar de FreeStyle Libre 2-reader. De historische glucosegegevens die opgeslagen zijn op elke reader, kunnen echter wel geüpload worden naar LibreView en op één locatie worden bekeken.

17. Wordt de batterijduur van de FreeStyle Libre 2-reader beïnvloed door de continue verbinding met de sensor?

Ja, de continue verbinding met de sensor is van invloed op de batterijduur van de FreeStyle Libre 2-reader. De verwachte batterijduur van de FreeStyle Libre 2-reader is 4 dagen, uitgaande van een continue verbinding met de sensor. De batterij van de FreeStyle Libre 2-reader is oplaadbaar.

18. Hoe weet ik of mijn reader de connectiviteit is verloren? 

Na 5 minuten verbroken verbinding verschijnt er een schuine streep door het statuspictogram signaalverlies op de FreeStyle Libre 2-reader. Dit pictogram geeft aan dat de sensor niet communiceert met de reader. Als het signaalverliesalarm op AAN staat, dan gaat dit af na 20 minuten verbroken connectiviteit, samen met geluid en/of trilling op basis van de instellingen van de reader.


19. Wordt het signaal tussen mijn sensor en reader beïnvloed als ik in een andere kamer ben dan mijn reader?

Dat hangt ervan af. Om alarmen te kunnen ontvangen, moeten ze beide AAN staan en dien je te zorgen dat jouw reader altijd in een straal van 6 meter bij jou in de buurt is. Als je je buiten dit bereik bevindt, dan ontvang je mogelijk geen glucosealarmen.


20. Hoeveel herinneringen kan ik instellen op de FreeStyle Libre 2-reader? 

Je kunt maximaal twaalf herinneringen instellen op de reader. 


21. Zijn er situaties waarin een gebruiker een glucosewaarde ziet zonder een trendpijl op zijn of haar reader?

Nee, een gebruiker ziet nooit een glucosewaarde zonder trendpijl.


22. Ik heb een foutmelding gekregen na het scannen van mijn FreeStyle Libre 2-sensor met mijn FreeStyle Libre-reader. Kan ik mijn reader updaten om mijn FreeStyle Libre 2-sensor te kunnen scannen voor glucosewaarden?

Ja, de software van de FreeStyle Libre-reader kan worden geüpdatet om de FreeStyle Libre 2-sensor te scannen voor glucosewaarden, maar de FreeStyle Libre-reader geeft geen optionele glucosealarmen. Neem contact op met de klantenservice van Abbott voor meer informatie.


23. Kan ik de FreeStyle Libre 2-reader gebruiken om mijn sensor te scannen als ik in het vliegtuig zit? 

Over het algemeen wordt de FreeStyle LibreLink-app in de vliegtuigmodus niet beperkt door vluchtvoorschriften en kan hij worden gebruikt, omdat hij voldoet aan de RTCA-richtlijnen voor gebruik van medische hulpmiddelen in vliegtuigen. Volgens luchtvaartverordeningen kan de vliegtuigbemanning echter beslissen dat er geen elektronische apparaten ingeschakeld mogen zijn tijdens een vlucht, ongeacht het apparaat, en moet u de verzoeken van de vliegtuigbemanning opvolgen.  

Om een FreeStyle Libre 2-sensor te starten met de FreeStyle LibreLink-app, dient bluetooth te worden ingeschakeld. Om alarmen te ontvangen op jouw telefoon, moet jouw FreeStyle LibreLink-app geopend zijn of op de achtergrond worden uitgevoerd, en dienen de telefoon en sensor verbonden te zijn via bluetooth en dienen Meldingen op jouw telefoon te zijn ingeschakeld.


25. Kan ik de FreeStyle Libre 2-reader gebruiken om mijn sensor te scannen als ik in het vliegtuig zit? 

Over het algemeen wordt de FreeStyle LibreLink-app in de vliegtuigmodus niet beperkt door vluchtvoorschriften en kan hij worden gebruikt, omdat hij voldoet aan de RTCA-richtlijnen voor gebruik van medische hulpmiddelen in vliegtuigen. Volgens luchtvaartverordeningen kan de vliegtuigbemanning echter beslissen dat er geen elektronische apparaten ingeschakeld mogen zijn tijdens een vlucht, ongeacht het apparaat, en moet u de verzoeken van de vliegtuigbemanning opvolgen. 

Om een FreeStyle Libre 2-sensor te starten met de FreeStyle LibreLink-app, dient bluetooth te worden ingeschakeld. Om alarmen te ontvangen op jouw telefoon, moet jouw FreeStyle LibreLink-app geopend zijn of op de achtergrond worden uitgevoerd, en dienen de telefoon en sensor verbonden te zijn via bluetooth en dienen Meldingen op jouw telefoon te zijn ingeschakeld.

Ja, de FreeStyle LibreLink-app versie 2.3 of hoger is compatibel met zowel de FreeStyle Libre- als de FreeStyle Libre 2-sensor, maar alarmen worden alleen ontvangen vanaf FreeStyle Libre 2-sensoren.

Ja, je dient de sensor minimaal één keer in de 8 uur te scannen met de app voor glucosewaarden voor een compleet glucoseoverzicht.


29. Waarom krijg ik steeds het verzoek ‘app laten uitvoeren op de achtergrond’? Heeft dit invloed op de batterijduur van mijn telefoon? (Alleen bij Android)

Deze melding is om te garanderen dat je alarmen krijgt wanneer de batterij van jouw telefoon bijna leeg is. Als de batterij van jouw telefoon bijna leeg is, kan deze achtergrondapps tijdelijk stopzetten om batterijstroom te besparen. Als jouw FreeStyle LibreLink-app tijdelijk stopgezet is, dan krijg je geen alarmen. Je kunt deze functie negeren door “app op de achtergrond laten uitvoeren” te selecteren, zodat jouw FreeStyle LibreLink-app actief blijft, ook wanneer de batterij van jouw telefoon bijna leeg is. Als jouw batterij bijna leeg is, laad jouw telefoon dan op om te zorgen dat je alarmen blijft ontvangen.


30. Hoe kan ik weten of ik een FreeStyle Libre 2 Algo 2-reader of een FreeStyle Libre 2 Algo 3-reader heb? 

Jouw FreeStyle Libre 2-readerversie heeft een softwareversie-identificatie, die je kunt vinden op jouw reader. Om jouw readerversie te controleren: ga naar het home-scherm van uw FreeStyle Libre 2-reader en tik op het tandwielpictogram (Instellingen) in de rechterbovenhoek. Tik op ‘Systeemstatus’ > navigeer omlaag naar het tweede scherm > tik op ‘Systeeminfo’.


31. Heeft u technische problemen met uw FreeStyle Libre 2?

Wacht niet tot het einde van het kwartaal, want Abbott verleent u graag tijdig de juiste service. Neem contact op met de Klantenservice van Abbott. Kijk op https://www.freestyle.abbott/nl-nl/home.html/ of bel met 0800 – 022 8828 (gratis).


32. Gebruikte FreeStyle Libre 2 weggooien?

Doordat de naalden in uw sensor als KCA (klein chemisch afval) wordt beschouwd, kunt u deze niet bij het plastic afval weggooien. Voor het weggooien van uw gebruikte FreeStyle Libre sensor verwijzen wij u naar de richtlijnen van de Milieustraat.


33. Nieuwe versie van LibreLinkUp

Abbott heeft een nieuwe versie van LibreLinkUp uitgebracht, met meer mogelijkheden en verbeterde uitleg. Lees er hier meer over: https://www.freestyle.abbott/nl-nl/nieuws/LLUP40.html