Wat is diabetes?

Diabetes is een stofwisselingsziekte: de hoeveelheid suiker, oftewel glucose, in het bloed is te hoog. Daarom spreekt men ook wel van 'suiker' of suikerziekte. De glucose is afkomstig uit de koolhydraten in onze voeding. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, aardappelen en rijst en in zoete producten, zoals jam, limonade, koek en gebak. Wanneer de koolhydraten uit onze voeding in ons lichaam worden omgezet in glucose, vervoert het bloed dit naar alle cellen in het lichaam. Deze cellen gebruiken glucose als brandstof, waardoor we energie krijgen om te leven, te bewe­gen, te groeien, te spelen en te denken.

Het bloed heeft een soort ‘sleutel’ nodig om de brandstof glucose in de cellen te krijgen: insuline. Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier. Bij mensen met diabetes maakt de alvleesklier te weinig dan wel geen insuline meer aan, of reageert het lichaam niet goed op de insuline. En daar gaat het mis. 

Er ontstaan klachten door het teveel aan ‘werkloze’ glucose in het bloed en het gebrek aan glucose, oftewel brandstof, in de cellen. Voorbeelden van klachten zijn: veel moeten plassen, dorst, vermoeidheid en snelle gewichtsafname. Maar ook jeuk, slecht zicht en moeizaam genezende wondjes komen voor. Wanneer diabetes niet goed behandeld wordt kan dit zelfs leiden tot oogaandoeningen, hart- en vaatziekten, voetproblemen, dementie, zenuwschade, huidproblemen en nieraandoeningen.

Een goede behandeling is dus essentieel, maar met de juiste behandeling en een gezonde levensstijl kunnen mensen met diabetes in de meeste gevallen een normaal en actief leven leiden: door het aanpassen van het voedings- en beweegpatroon in combinatie met het gebruik van tabletten of het toedienen van insuline kan de hoeveelheid glucose in het bloed worden beïnvloed. Wanneer een diabetespatiënt leert de bloedglucose op normaal niveau (tussen de 4 en 9 mmol/l) te krijgen en dit ook onder controle kan houden, zullen de klachten afnemen en zal dit ten goede van de gezondheid komen. Mensen met diabetes kunnen dus prima kwaliteit van leven hebben, net als ieder ander!

Verhoogde kans op het krijgen van diabetes type 2
Niet iedereen heeft een even grote kans op het krijgen van diabetes type 2. Er zijn een aantal kenmerken die het risico verhogen. Hoe meer risicofactoren bij u van toepassing zijn, hoe hoger het risico is dat u diabetes type 2 krijgt. Onderstaand vindt u de risicofactoren die de kans op het krijgen van diabetes type 2 vergroten:

 • Een leeftijd boven de 45 jaar
 • Overgewicht
 • Weinig lichaamsbeweging
 • Diabetes in de familie
 • Zwangerschapsdiabetes in de familiegeschiedenis
 • Moeder van een kind met een hoog geboortegewicht
 • Een Aziatische of Afrikaans-Caribisch afkomst

Preventie van diabetes type 2 
Het ontstaan van diabetes type 2 bij mensen uit de risicogroepen kan door veranderingen van leefstijl doeltreffend worden vertraagd. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat dit mogelijk is door middel van:

 • meer lichaamsbeweging;
 • gewichtsafname;
 • betere voeding: minder (verzadigd) vet en meer voedingsvezels;
 • stoppen met roken (indien van toepassing). 

Lees ook: Preventie van diabetes