Symptomen zwangerschapsdiabetes

Zwangerschap en diabetes

Voordat we toelichten in welke mate symptomen bij zwangerschapsdiabetes zich voordoen, is het belangrijk om te weten dat dit onderwerp van twee kanten bekeken kan worden. Enerzijds iemand met diabetes die zwanger wordt en anderzijds iemand die tijdens de zwangerschap, zogeheten zwangerschapsdiabetes ontwikkelt.

Gelukkig kunnen ook vrouwen met diabetes gezonde baby’s krijgen. Door een goede diabetesinstelling, controle tijdens de zwangerschap en goede zorg na de bevalling is de prognose voor moeder en kind in vergelijking met vroegere tijden sterk verbeterd. Zie ook Diabetes& Zwangerschap

Diabetes krijgen tijdens de zwangerschap, oftewel zwangerschapsdiabetes, ontstaat door de verandering in het lichaam van een vrouw. Zo maakt het lichaam van een zwangere vrouw andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Zie ook Zwangerschapsdiabetes

zwangerschapsdiabetes symptomen|symptomen zwangerschapsdiabetes

Hoe ontstaat zwangerschapsdiabetes

Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan zodat er genoeg is om de bloedsuikerwaarde goed te regelen voor zowel moeder als kind. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet, of niet goed genoeg. Daardoor blijft er teveel suiker in het bloed zitten.

Zwangerschapsdiabetes ontstaat pas later in de zwangerschap. Hoge bloedsuikers kunnen vooral kwaad in de eerste weken van de ontwikkeling van een embryo, wanneer belangrijke organen worden gevormd. Een goede behandeling van zwangerschapsdiabetes is meestal voldoende om ernstige complicaties te voorkomen.

Zijn symptomen van zwangerschapsdiabetes anders dan bij diabetes?

De symptomen die u ondervindt bij zwangerschapsdiabetes komen overeen met dat van diabetes type 2. Een uitgebreide toelichting betreffende deze symptomen vindt u op de pagina symptomen van diabetes

Het kan echter een poosje duren voordat deze symptomen ook bij zwangerschapsdiabetes kenbaar worden. Het is dan ook verstandig een verloskundige, tussen de 26e en 28e week van de zwangerschap, de bloedsuikerspiegel te laten meten.

Wat beïnvloed de risico factor van zwangerschapsdiabetes

Hoewel elke zwangere vrouw last kan krijgen van (symptomen van) zwangerschapsdiabetes is het risico groter in onderstaande gevallen.

  • U eerstegraads verwant bent met mensen met diabetes (moeder, vader, broer of zus met diabetes);
  • U reeds eerder zwangerschapsdiabetes heeft gehad;
  • U eerder een kind heeft gekregen met een geboortegewicht van 4 kilogram of meer;
  • Er een baby in de baarmoeder gestorven is;
  • Er bij u teveel vruchtwater in de baarmoeder aanwezig is;
  • U last heeft van overgewicht. 

Bij het onderdeel Diabetes& op deze website is tevens een pagina geheel toe gewijd aan zwangerschapsdiabetes.

Heeft u vragen over symptomen van zwangerschapsdiabetes? Schroom dan niet om contact met Boeren Medical op te nemen.