Zuurstof therapie tegen Insulineresistentie; gebakken lucht?

Zuurstof therapie tegen Insulineresistentie; gebakken lucht?

Korte perioden doorbrengen in een speciale duikers tank kan het risico op diabetes type 2 verlagen door insulineresistentie te niet te doen. Het onderzoek is nog in een vroeg stadium maar tijd doorbrengen in een zogeheten zuurstof kamer verhoogd de gevoeligheid van het lichaam voor insuline. Dit is het hormoon dat suikers in het lichaam omzet in energie.

Insulineresistentie kan diabetes type 2 veroorzaken

Insulineresistentie is een aandoening waarbij het ​​lichaam insuline niet doeltreffend gebruikt. De alvleesklier probeert dan meer insuline te produceren om de bloedsuikerspiegel normaal te houden.

Uiteindelijk kan dit leiden tot diabetes type 2 omdat de alvleesklier de stijgende bloedsuikerspiegel niet kan bijhouden met het produceren van insuline. Na loop van tijd zal de bloedsuikerspiegel stijgen tot een ongezond niveau.

De oorzaken van insulineresistentie zijn vooral overgewicht en te weinig lichaamsbeweging. Maar ook erfelijke aanleg maakt dat sommige mensen eerder insulineresistent worden dan andere. Zo zijn er mensen met flink overgewicht die niet insulineresistent zijn, en slanke mensen die er wel mee te maken hebben.

Hyperbare zuurstoftherapie

Oorspronkelijk is hyperbare zuurstoftherapie opgezet voor duikers. Het helpt hen beter om te gaan met zuurstof gebruik om dieper en langer te kunnen duiken. Tijdens de therapie zitten de duikers in een zuurstof kamer waar ze pure zuurstof inademen. Opvallend was dat ook wonden sneller lijken te genezen. De theorie is dat het toedienen van pure zuurstof op de mens een helende werking heeft.

De onderzoekers zeggen dat de therapie extra zuurstof levert aan het bloed en weefsels en de ontsteking vermindert in vetweefsel. Juist het verminderen van deze ontsteking kan invloed hebben op insulineniveaus.

University of Adelaide, Australia gaat dit onderzoek binnenkort uitbreiden naar insulineresistentie en diabetes type 2. Hoofdzakelijk om het lichaam en insuline gebruik beter te kunnen begrijpen.

De onderzoekers benadrukken echter al wel dat hetzelfde resultaat te behalen valt door overgewicht te bestrijden.

Voor meer informatie over dit onderzoek verwijzen wij u graag naar het Engelstalige artikel; Sitting in a special diver's tank may ward off diabetes

 

Bron: dailymail.com