Zijn twee maaltijden beter dan zes voor iemand met diabetes?

Zijn twee maaltijden beter dan zes voor iemand met diabetes?

Voor veel mensen is het wel bekend dat het ideale voedingspatroon bestaat uit zes kleine maaltijden per dag. Onderzoekers van het Institute for Clinical and Experimental Medicine in Praag zijn er echter achter gekomen dat voor iemand met diabetes type 2 het beter is om twee grote maaltijden per dag te eten. Dit biedt meer controle over het lichaamsgewicht en de bloedsuikerspiegel. Resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Diabetologia, het tijdschrift van de European Association for the Study of Diabetes.

Bij de studie waren 54 mensen met diabetes betrokken; 29 mannen en 25 vrouwen tussen de 30 en 70 jaar oud. Tijdens de onderzoeksperiode van twaalf weken kregen de betrokkenen twee strikte diëten voorgeschoteld. Het ene dieet bestond uit zes keer per dag een kleine maaltijd en het andere uit twee keer er dag een grote maaltijd. Het aantal calorieën en voedingsstoffen was in beide diëten gelijk en bevatten 500 kilocalorieën minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De dagelijkse hoeveelheid is 2000 kilocalorieën voor vrouwen en 2500 kilocalorieën voor mannen.

Beide diëten leidden tot gewichtsverlies. Het effect was echter groter bij twee grote maaltijden met gemiddeld 3,7 kilogram. Tijdens het dieet met kleine maaltijden verloren de deelnemers gemiddeld 2,3 kilogram. Ook de bloedsuikerlevels daalden bij tweemaal daags een maaltijd het meest.

De onderzoekers benadrukken echter wel dat er nog een vervolgonderzoek dient te komen voordat iemand met diabetes zijn eetpatroon volledig gaat omgooien.

 

Bron: nu.nl