Wei-eiwit goed voor verlaagde bloedsuikerwaarde?

Wei-eiwit goed voor verlaagde bloedsuikerwaarde?

De kans is groot dat wanneer u wei-eiwit leest, er niet direct een belletje gaat rinkelen. Toch is het in de gemiddelde reformwinkel (gezondheidswinkel) te koop. Het eiwit wordt ook door atleten en gewichtheffers gebruikt ter bevordering van de fitheid. Dit komt doordat het eiwit de productie van een glucagon-achtig hormoon (GLP-1) stimuleert wat insulineproductie bevordert. Het lichaam is zodoende in staat meer suiker om te zetten in energie. Maar wat betekent dit voor iemand met diabetes?

Wei-eiwit en diabetes

Om de gevolgen van het wei-eiwit in combinatie met diabetes vast te stellen dient er vanzelfsprekend eerst een studie naar gedaan te worden.

De studie is uitgevoerd door onderzoekers in Israël en gepubliceerd in het Diabetologia, een vakblad voor professionals. De studie werd gehouden onder 15 mensen met diabetes type 2. Zij hebben diabetes onder controle door het gebruik van diabetesmedicijnen zoals SU tablet of Metformine.

Een deel van de kandidaten kregen voor het ontbijt water gemengd met het wei-eiwit, terwijl de overige kandidaten slechts water kregen. Uit het onderzoek bleek dat bij degene die wei-eiwitten aten direct een toename in insuline productie plaatsvond.

Professor Daniela Jakubowicz van de Tel Aviv University: “Het consumeren van het wei-eiwit voor het ontbijt verhoogd de vroege en late insuline-afscheiding na de maaltijd en het verhoogt de reactie van GLP1 waardoor er minder vaak hoge bloedsuikers na de maaltijd worden gezien.”

Een eventuele behandeling is eenvoudig en goedkoop uit te voeren. Elk merk van geconcentreerde wei-eiwit zonder toegevoegde suikers of andere voedingsstoffen is geschikt.

Diabetes UK reageert op het onderzoek met bescheiden enthousiasme en benadrukt ook dat voldoende beweging en een gezond dieet nog steeds cruciaal zijn.

Communicatiemanager Dr Richard Elliott voegt hier aan toe dat de studie niet voldoende bewijs levert om te kunnen zeggen dat het eten van wei-eiwitten voor het ontbijt het bloedsuikermanagement bevorderd. “Verdere studie op grotere schaal moet doorslag geven” aldus Dr Elliott.

Voor meer informatie over het onderzoek en exacte uitvoering verwijzen wij u graag door naar het originele artikel: Eating whey protein every day could help stop diabetes

Bron: express.co.uk

Deel dit artikel en volg onze nieuwsfeed: Twitter Facebook RSS