Wat is úw Body Mass Index?

Wat is úw Body Mass Index?

De BMI is ooit bedacht door de wetenschapper Adolphe Quetelet, een van de meest invloedrijke sociale statistici van de 19e eeuw en heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Europese sociale wetenschap. Adolphe Quetelet werd geboren op 22 februari 1796 te Gent en studeerde wiskunde aan de universiteit van Gent. In 1830 raakte hij betrokken bij de allergrootste volkstelling in de toenmalige Nederlanden. Hij paste zijn kennis van de statistiek toe op de resultaten van deze volkstelling. Ook ontwikkelde hij het idee van ‘de gemiddelde mens’. Bij deze statistische analyses vond hij een relatie tussen lichaamslengte en gewicht bij de gemiddelde mens. In formulevorm werd deze relatie internationaal bekend als de Quetelet Index, later omgedoopt tot Body Mass Index.

 

Formule Body Mass Index =                lichaamsgewicht (kilogram)
                                                                       
lichaamslengte² (meter)

 

Te mager

BMI < 20

Normaal gewicht

BMI 20 - 25

Overgewicht

BMI 25 - 30

Ernstig overgewicht

BMI > 30  

De Body Mass Index (BMI) is dus een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte. De BMI geeft een schatting van het gezondheidsrisico op basis van uw lichaamsgewicht. Met behulp van de BMI wordt het ideale gewicht namelijk uitgedrukt in een getal. De Europese Gezondheidsraad heeft een BMI van 30 als grens gesteld waarboven men spreekt van obesitas. Mensen met obesitas hebben vergrote gezondheidsrisico’s. Een verhoogd lichaamsvetpercentage heeft namelijk via een aantal fysiologische mechanismen invloed op onder andere het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het bloedsuikergehalte. Dit laatste brengt vooral risico met zich mee voor Diabetes Type II. Een BMI lager dan 18,5 betekent volgens de Europese Gezondheidsraad dat u ondergewicht heeft. Ook dit is meestal niet gezond. Wilt u weten wat úw BMI is? U kunt dit berekenen door uw naakte lichaamsgewicht (in kilogram) te delen door uw lichaamslengte (in meter) gemeten op blote voeten in het kwadraat. Vindt u dit toch wat lastig? Bij deze editie van BMagazine ontvangt u een handige BMI-Schijf om op eenvoudige wijze uw BMI te kunnen checken!

Toepassing BMI
De BMI kan niet in alle gevallen zomaar worden toegepast en mag alleen worden gebruikt voor volwassenen. De index is niet bruikbaar voor kinderen in de groei, zwangere vrouwen en topsporters. Ook voor mensen met een uitzonderlijke lichaamsbouw mag de index niet zomaar worden toegepast. Voor een kort, gedrongen en gezet type of juist voor een lang en mager type mag op basis van de BMI dus niet te snel de conclusie te worden getrokken dat iemand te dik of te mager is.

 

Bron: www.voedngswaardetabel.nl