Vroegtijdig zenuwcomplicaties constateren met oogmonitor

Vroegtijdig zenuwcomplicaties constateren met oogmonitor

Zowel bij mensen met diabetes type 1 als diabetes type 2 is het niet ongewoon om autonome neuropathie te ondervinden, oftewel stoornissen in het functioneren van zenuwen naar een of meer organen.

Onderzoekers, die geïnspireerd waren door Google Glass, hebben een draagbaar apparaatje ontwikkeld dat vroegtijdig zenuwcomplicaties kan vaststellen. Dit apparaatje wordt op een gewone bril geplaatst en weegt slechts 78 gram weegt. Het apparaatje is ontworpen om snel en makkelijk iemands pupil te onderzoeken. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur door simpelweg het apparaatje te dragen. Het kan dan ook eenvoudig bij een artsenpraktijk worden afgenomen. De gegevens die uit het onderzoek komen stellen een arts in staat om vroegtijdig veelvoorkomende neuropathie gerelateerde complicaties bij mensen met diabetes aan te tonen.

Google Glass

De onderzoekers hebben het project gebaseerd op Google Glass, maar wat is Google Glass nou precies? Google Glass is een bril dat een soortgelijke scherm als dat van een smartphone in het gezichtsveld projecteert. Het idee is dat u berichtjes, e-mails, muziek, het weer en meer allemaal recht voor u kunt zien. Andere mogelijkheden zijn bellen, informatie opvragen en live streamen. Google Glass wordt bediend puur met de stem, Glass heeft dan ook een ver ontwikkelde voice recognition.

Voortijdig aantonen van complicaties

"In vergelijking met bestaande diagnostische technieken is de pupillometer een meer betrouwbare, efficiënte, draagbare en goedkope oplossing voor het diagnosticeren van diabetische autonome neuropathie in een vroeg stadium," beweerde hoofdonderzoeker Mang Ou-Yang van National Chiao-Tung University in Taiwan.

Door het zorgvuldig meten van vijf parameters van de pupil kunnen artsen de eerste tekenen van diabetische zenuw complicaties aantonen.

De complicatie beïnvloedt de autonome zenuwen die vitale organen zoals het hart en maagdarmkanaal aantast. Dit kan leiden tot problemen zoals flauwvallen, incontinentie, misselijkheid, hartritmestoornissen en een verhoogd risico op bacteriële infectie.

Het vroegtijdig aantonen van een zenuwcomplicatie bij mensen met diabetes is belangrijk omdat een vroegtijdige behandeling een beter gezondheidsresultaat kan opleveren.

Momenteel wordt de aandoening pas ontdekt als schade aan de zenuwen en orgaanfalen al aanwezig zijn.

"Om diabetische autonome neuropathie nu te ontdekken vertrouwen artsen op het observeren van snelheid van veranderingen in de spijsvertering, hartslag en bloeddruk van, maar dit beperkt hun vermogen tot een ​​vroegtijdige diagnose," Ou-Yang toegevoegd.

Bron: zeenews.india.com

Deel dit artikel en volg onze nieuwsfeed: Twitter Facebook RSS