Uw vraag wordt beantwoord: “Moet u altijd een glucagoninjectieset in huis hebben?”

Uw vraag wordt beantwoord: “Moet u altijd een glucagoninjectieset in huis hebben?”

Tijdens de lezing op 20 april werd u door onze verpleegkundigen ingelicht over ‘Eerste hulp bij hypoglykemie’. Eén van onze adviezen luidde om altijd een glucagoninjectieset in huis te hebben en deze ook mee te nemen op vakantie. Dit bleek echter bij veel diabetespatiënten niet bekend en velen hebben deze set dan ook niet in huis.

Behandelaars in het ziekenhuis gaven ons hierover de volgende uitleg: Zowel diabetes type 1 patiënten als kinderen worden standaard geïnformeerd over de glucagoninjectieset, ook wel Hypo-kit genoemd. Bij type 2 patiënten wordt dit meestal niet gemeld omdat zij zelden last hebben van een hypo. Bij type 2 patiënten komt een hyper vaker voor. Wanneer een type 2 patiënt toch veel hypo’s heeft na de instelling met insuline, wordt de patiënt hier apart over geïnformeerd.

Zeker voor type 1 patiënten en kinderen is het dus raadzaam om altijd een glucagoninjectieset te hebben, zowel thuis als op vakantie. Vraag hierom bij uw behandelaar.

Hopelijk wordt uw glucagoninjectieset niet gebruikt. Let daarom dus goed op de houdbaarheidsdatum en vervang uw set ieder jaar door een nieuwe.

Wat is een glucagoninjectieset / Hypo-kit

De glucagoninjectieset wordt gebruikt in een noodsituatie, wanneer de diabetespatiënt buiten bewustzijn is als gevolg van ernstige hypo (extreem lage bloedsuiker). Hierdoor moet iemand anders dan de patiënt de injectie toedienen. Het is dus verstandig een naaste te informeren over het gebruik van de injectieset. Ook 112 kan hulp bieden, zij kunnen begeleiden in dit soort noodsituaties.

Glucagon is een natuurlijk hormoon, met het tegengestelde effect van insuline in het menselijk lichaam. Glucagon helpt bij het vrijmaken van het leverglycogeen in het bloed in de vorm van glucose. De vrijgemaakte glucose komt vervolgens in de bloedbaan waardoor de patiënt na een tijdje (meestal) weer bij bewustzijn komt.