Te veel werken lijdt tot een verhoogd risico op diabetes

Te veel werken lijdt tot een verhoogd risico op diabetes

Te veel werken of te lange uren maken kan het risico op diabetes type 2 verhogen. Dit heeft een nieuwe review van bestaande publicaties uitgewezen. Het verhoogde risico is echter alleen van toepassing voor werknemers met een lagere sociaaleconomische status.

Lange werktijden worden geassocieerd met risicofactoren van diabetes, zoals; werk stress, slaapstoornissen, depressie en ongezonde levensstijl, en sommige studies hebben een relatie tussen lange werkuren en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten gevonden.

Onderzoekers combineerden gegevens van 19 gepubliceerde en ongepubliceerde studies waarbij meer dan 222.000 mannen en vrouwen in verschillende landen betrokken waren.

De analyse, gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinologie, vond geen effect van een verhoogd risico van diabetes in de hogere sociaaleconomische groepen. Maar bij werknemers met een lagere sociaaleconomische status, die meer dan 55 uur per week werken is er een verhoogd risico op diabetes type 2 van bijna 30%. De conclusie kwam tot stand ​na uitsluiting van werknemers in ploegendienst en correctie voor leeftijd, geslacht, overgewicht en lichamelijke activiteit.

De hoofdauteur, Mika Kivimäki, een professor in de epidemiologie aan University College in Londen, zegt dat er geen specifieke oorzaak en gevolg vastgesteld kon worden uit de bestaande studies.

Hij voegt hier aan toe: "Mijn advies voor mensen die het risico op diabetes type 2 willen verminderen geldt zowel voor mensen die lange uren werken en degenen die standaard uren werken : Eet en drink gezond, doe aan lichaamsbeweging, probeer overgewicht te voorkomen, houdt de bloedsuikerspiegel en lipide niveaus binnen het normale bereik en rook niet."

Bron: well.blogs.nytimes.com

Deel dit artikel en volg onze nieuwsfeed: Twitter Facebook RSS