Stijve aderen door teveel lichaamsvet

Stijve aderen door teveel lichaamsvet

Het is algemeen bekend dat te veel lichaamsvet niet goed is voor het lichaam. Uit recent onderzoek is gebleken dat het bijvoorbeeld ook een negatieve invloed kan hebben op uw bloedvaten, zeker bij het ouder worden.

Naarmate de hoeveelheid lichaamsvet toeneemt, worden aderen steeds stijver en neemt hiermee de kans op hart- en vaatziekten toe. Onderzoekers van het Medical Research Council Clinical Sciences Centre in Londen bestudeerden de gegevens van tweehonderd vrijwilligers. Ze keken hierbij naar de snelheid van de bloeddoorstroom in de slagader. Bloed verplaatst zich namelijk sneller in stijve bloedvaten, dan in elastische. Bij de deelnemers met een leeftijd boven de 50 jaar ging veel lichaamsvet gepaard met stijvere slagaders, zowel bij mannen als bij vrouwen. De bloedvaten van jonge mensen bleken nog in staat om het effect van stijver wordende aderen bij overgewicht te compenseren, maar vanaf middelbare leeftijd gaat dit aanpassingsvermogen dus verloren. 

Het vetpercentage had in het onderzoek meer verband met stijfheid van de bloedvaten dan de BMI, oftewel Body Mass Index. Het schadelijke effect hangt volgens de onderzoekers samen met het aantal jaar dat iemand overgewicht heeft. Meer onderzoek is nodig om vast te stellen wanneer overgewicht kan leiden tot onomkeerbare schade aan de aders. Voornoemd onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Hupertension.

 

Bron: www.gezondheidsnet.nl