Ramadan en diabetes

Ramadan en diabetes

Aanstaande zaterdag, 28 juni, begint weer de vastenmaand genaamd ramadan. Tussen zonsopgang en zonsondergang nemen deelnemers niets tot zich, veelal ook geen medicatie. Dat is niet zonder risico voor mensen met diabetes. Zo blijkt uit internationaal onderzoek dat er tijdens de ramadan vaker sprake is van een hypo. Ook het risico op hyper is tijdens de ramadan bij diabetes type 1 drie keer groter dan normaal en bij diabetes type 2 tot vijf keer groter. Toch nemen zo’n 70.000 Nederlanders jaarlijks het risico.

Het risico komt voornamelijk voort uit een ander dagritme, het aantal maaltijden dat veranderd en de hoeveelheid calorieën en koolhydraten dat men binnen krijgt. Door deze veranderingen is de kans groot dat de diabetes ontregeld raakt en de medicatie aangepast dient te worden. Voor diabetesverpleegkundige vaak een flinke uitdaging, wat in de praktijk neerkomt op maatwerk.

Bespreekbaar

De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) adviseert zorgverleners om zelf het onderwerp ramadan en diabetes, bespreekbaar te maken. Het is hierbij belangrijk uit te leggen welke klachten zich kunnen voordoen tijdens het vasten en dat regelmaat in de voeding en de medicijninname belangrijk is. Zodoende moet het makkelijker worden om de vastenmaand zonder problemen vol te houden.

Mocht u zelf meedoen aan de ramadan en het nog niet besproken hebben met uw diabetesverpleegkundige dan kunt u natuurlijk altijd zelf het onderwerp opbrengen.

Bij twijfel aan de mogelijkheid van vrijstelling kunt u contact opnemen met de imam.

Bron: medicalfacts.nl