Over de grens met diabetes: mooi boek voor een goed doel!

Over de grens met diabetes: mooi boek voor een goed doel!

‘In de 21 jaar dat ik Type 1 Diabetes heb, ben ik over heel wat grenzen gegaan. Over mijn eigen grenzen, over de grenzen waarbinnen mijn bloedsuikerwaardes zouden moeten zijn én over heel veel landsgrenzen’. Zo begint Inge Verhagen haar boek ‘Over de grens met diabetes’. Een boek boordevol persoonlijke ervaringen, maar ook tips, adviezen en paklijsten die samen met internisten en diabetes verpleegkundigen zijn opgesteld. Dit alles onder het motto: ‘Van diabetes heb je nooit vakantie, dus waarom zou ik ervoor thuisblijven?’.

Wie is Inge Verhagen?

Ik woon in Den Bosch, de stad van de Bossche Bollen en ben verpleegkundige van beroep. Als verpleegkundige heb ik op verschillende plekken gewerkt waaronder interne geneeskunde, de thuiszorg en de poli reumatologie. Op dit moment ben ik al weer 4 jaar werkzaam als reizigersverpleegkundige. Zelf heb ik sinds mijn 17de type 1 diabetes. Dat dit de nodige uitdagingen met zich meebrengt spreekt misschien voor zich. De laatste jaren vroeg ik me af of het niet interessant zou zijn om deze ervaringen te delen en dan met name in de richting van mijn reizen. Dit past ook mooi binnen de ervaring die ik inmiddels heb opgedaan op de Travel Clinic. Mijn man en ik hebben verschillende reizen gemaakt en een aantal keer langere tijd in het buitenland gewoond en gewerkt. Een boek schrijven leek me dan ook de ideale manier om ‘lotgenoten’ met type 1 diabetes, naasten en zorgverleners te bereiken om zo een beeld te schetsen van wat je allemaal kunt tegenkomen tijdens het reizen. Mijn (reis)dagboeken waren een bron van informatie en voor mijzelf ook erg leuk om door te spitten.

Ik hou rekening met mijn diabetes maar laat me er niet door beperken. Het heeft me dus ook niet tegengehouden om te reizen! De slogan in mijn boek waar ik mee begin en eindig is niet voor niets “Van diabetes heb je nooit vakantie, dus waarom zou ik ervoor thuisblijven?”.

Voor het boek heb je samengewerkt met JDRF. Hoe ben je met hen in contact gekomen?

Door mee te doen aan de jaarlijkse JDRF walk  hebben we als ‘de Bossche Bollen’ geld ingezameld voor de JDRF. Toen ik de JDRF benaderde met mijn manuscript hebben zij actief meegewerkt aan het steunen en uitbrengen van het boek. De opbrengst gaat 100% naar de JDRF. Door de goede en waardevolle onderzoeken die JDRF (wereldwijd) uitvoert  kunnen we hopelijk ooit van type 1 naar type geen gaan!

Waar komt je reislust vandaan?

Van nature ben ik nieuwsgierig van aard, ik ben geïnteresseerd in kunst, natuur, muziek en verschillende culturen. Op reizen komen we deze mengelmoes steeds weer in een nieuw jasje tegen. Ook mijn vader is erg reislustig dus het zit in mijn genen. Het is vooral ontstaan tijdens mijn HBO verpleegkunde stage. Ik was heel nieuwsgierig naar de zorg in ontwikkelingslanden en regelde een stage van 5 maanden in Pakistan. Na deze hele bijzondere ervaring had ik de smaak te pakken.

Kun je in het kort iets vertellen over één heel bijzondere reis?

De meest bijzondere momenten op reis waren die momenten dat we langere tijd op 1 plek waren. We kwamen dan echt in contact met de cultuur en de mensen. Net alsof je steeds weer een laagje van een ui afpelt, je komt steeds meer te weten, heel interessant en bijzonder. De toeristische plekken bezoeken we natuurlijk ook, die zijn dan de kers op de taart. Maar in het geval van type 1 diabetes is een bijkomend voordeel van langer op een plek blijven dat je het eten kan leren kennen (invloed op je bloedsuiker) en je minder stress hebt omdat je niet van plek naar plek hoeft te rennen (stress doet ook van alles met mijn bloedsuikers).

Heb je bijzondere reacties op je diabetes gehad tijdens het reizen?

In de ontwikkelingslanden waar we waren was type 1 diabetes altijd een onbekende ziekte. Confronterend, want 'lotgenoten' maken daar al snel geen kans. Het is maar net waar je wieg heeft gestaan. In mijn boek beschrijf ik onze reis naar Namibië, waar we samen hebben gewerkt met de kartrekkers daar van diabeteszorg.  Er is nog veel te doen aan de basis van goede informatie, opleiding en materialen én de verkrijgbaarheid hiervan.  Als we hierin een positieve langdurige bijdrage kunnen leveren zou dat een mooi doel zijn!

Waarom dit boek?

Als je reist, of alleen al als je vakantie hebt, verandert je ritme. Je hebt ineens minder of meer ;-) stress, je beweegt meer of minder, je eet anders en op andere tijden. In het buitenland heb je vaak ook nog te maken met een ander klimaat en risico op ziekte. Dit kan allemaal invloed hebben op je bloedsuikers. De ervaring hiermee tijdens mijn reizen lees je in mijn boek, met daarnaast uitgebreide tips & adviezen. Ik hoop dat mijn boek eraan bijdraagt dat mensen met (insuline afhankelijke) diabetes een fijne vakantie kunnen hebben en weer gezond terugkomen!

Als je 1 tip moet kiezen uit je boek, welke kies je dan?

Ze zijn natuurlijk allemaal handig ;-) maar de uitleg over de security scanner en bodyscan op de luchthaven is voor de meeste mensen wel interessant denk ik. De tips en adviezen zijn ook met behulp van internisten en diabetesverpleegkundigen opgesteld.

Wilt u het boek bestellen?

Dat kan voor €10,- via de website van JDRF. http://www.jdrf.nl/overdegrens/