Onderzoek legt voor- en nadelen diabetes type 2 medicijnen naast elkaar

Onderzoek legt voor- en nadelen diabetes type 2 medicijnen naast elkaar

Het nemen van medicijnen als bijvoorbeeld Metformine om het leven met diabetes type 2 te vergemakkelijken kan voor sommige mensen meer nadelen hebben dan voordelen. Dit staat geschreven in een rapport wat onderbouwd is door University of Michigan en University College London (UCL). Het rapport is gepubliceerd in het blad JAMA Internal Medicine.

Voornamelijk bij oudere mensen is de daadwerkelijke  toename van levensgemak minimaal als zij afhankelijk zijn van medicijnen.

Voor- en nadelen

Het rapport toont aan dat wanneer bij de start van een behandeling, een gemiddelde 45-jarige zijn bloedsuikerspiegel met een procent kan verlagen hij 10 maanden langer van zijn leven kan genieten, vergeleken met slechts drie weken voor een gemiddelde 75-jarige.

Een balans opmaken of nadelen (zoals misselijkheid, darmklachten, dagelijks testen van bloedsuiker en kans op een gevaarlijk lage bloedsuikerwaarde, hypo bij een insuline behandeling) opwegen tegen het levensgemak is dus van belang voor patiënt.

Het rapport is overigens niet gericht op mensen met diabetes type 1 vanwege het feit dat mensen met deze diagnose al vanaf jonge leeftijd onder behandeling zijn.

Simon O'Neill, de directeur bij Diabetes UK, een instantie dat statistieken over gezondheid verzameld, meldt: "Soms dient er een evenwicht te worden gevonden tussen medicijnen die kunnen helpen iemand een langere levensduur te geven, maar ook kunnen leiden tot bijwerkingen die een negatieve invloed kunnen hebben op kwaliteit van leven. “

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Zorg in Engeland voegt hier aan toe: "Het is niet de doelstelling van medicatie het leven van een persoon te schaden als gevolg van de bijwerkingen van de behandeling.

Het team van UCL heeft een beroep gedaan op artsen om de risico's duidelijker te bespreken met patiënten met diabetes type 2. Aanvullend wil de organisatie Diabetes UK dat voor het uitschrijven van de medicijnen eerst een duidelijke balans opgemaakt dient te worden om voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen.

Bron: BBC