LUMC ontvangt 1,5 miljoen euro voor ontwikkeling vaccin tegen diabetes

LUMC ontvangt 1,5 miljoen euro voor ontwikkeling vaccin tegen diabetes

De Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) en het Diabetes Fonds doneren 1.5 miljoen euro aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) om een vaccin tegen diabetes te ontwikkelen.

Het LUMC heeft al eerder al aan weten te tonen dat de bèta-cel, cellen die insuline produceren worden vernietigd als men diabetes type 1 heeft.

Diabetes type 1 en het vernietigen van cellen

Het afweersysteem in ons bloed is er om ons te verdedigen tegen ziekmakende bacteriën en virussen van buitenaf. Bij diabetes type 1 heeft het afweersysteem de fout gemaakt om eigen cellen aan te vallen en te vernietigen. En dan heel speciaal, de bètacellen in de alvleesklier. Pas als bijna alle bètacellen vernietigd zijn is er zo’n ernstig gebrek aan insuline ontstaan dat de diabetes tot uiting komt en plotseling klachten gaat geven. Maar eigenlijk was de ziekte al een hele tijd bezig te ontstaan, zonder dat er iets van te merken was.

Roep: “Dat is een van de mooie resultaten die we afgelopen vier jaar hebben behaald. Dankzij de steun van het Diabetes Fonds en stichting DON kunnen we hier verder onderzoek naar doen en nieuwe behandelingen testen. Daarbij kijken we ook naar verschillen tussen patiënten, voor behandelingen op maat.”

Vaccin diabetes type 1 in de praktijk

Roep en collega's ontwikkelden de zogenoemde vitamine D-therapie, waarbij zij een bepaald type afweercellen van diabetes type 1-patiënten buiten het lichaam behandelen met vitamine.

Het vaccin wordt op dit moment getest op proefpersonen. De onderzoekers proberen hiermee binnen nu en twee jaar aan te kunnen tonen dat het vaccin veilig is. Met wat geluk weten we dan ook of het vaccin werkt, maar dat kan ook nog een paar jaar duren', aldus onderzoeker Bart Roep.

Het spuiten van insuline heeft de situatie van diabetespatiënten verbeterd, maar is verre van ideaal. Daarnaast kan diabetes leiden tot hartaandoeningen, blindheid en schade aan hersenen, nieren en zenuwstelsel. Daarom zoeken wetenschappers als Roep naar innovatieve oplossingen om diabetes te genezen. In Nederland is diabetes type 1 vastgesteld bij 100.000 mensen. Aan investeringen in onderzoeken naar de oplossing voor diabetes ontlenen diabetespatiënten de hoop dat genezing ooit mogelijk is.

Bron: LUMC; Diabetes Fonds

 Noot van de redactie: hoewel onderzoeken in de toekomst kunnen leiden tot verbeteringen of oplossingen, wijzen wij erop dat de werkelijke realisatie vaak pas na jaren van testen kunnen resulteren in toestemming tot inzetten van de nieuwe behandelwijze.