Leven met diabetes is zelfmanagement

Leven met diabetes is zelfmanagement

Iemand die diabetes heeft weet als geen ander dat ondanks dat er veel hulplijnen beschikbaar zijn, hij toch zelf zijn leven moet ordenen. En dit is goed. Ieder mens is namelijk anders en daar hoort ook een maatwerk oplossing bij. Een zorgverlener kan je in de goede richting sturen, maar uiteindelijk komt het neer op diabetes zelfmanagement.

Om bovenstaand beter kenbaar te maken bij mensen met diabetes, hun omgeving en zorgprofessionals heeft de Bas van de Goor Foundation (BvdGF) het jaar 2014 uitgeroepen tot het ‘jaar van het zelfmanagement’

Aansluitend heeft de foundation een aantal sportieve uitdagingen opgezet in Nijkerk met de Nije Veste en in Zwolle met Isala. ‘Want’, zo stelt Henk Bilo, internist bij Isala, ‘leven met diabetes hoeft persoonlijke en sportieve ambities en uitdagingen niet in de weg te staan, maar het vergt wél aanpassing en discipline. En, belangrijker nog: het vereist kennis om de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen hand te nemen.’

 De BvdGF zet zelf drie uitdagingen op:

  • De IJsland challange; twaalf mensen (Zes met diabetes type 1 en zes mensen met diabetes type 2), trainen voor een trektocht door IJsland in juli;
  • De Zwolle challange; twaalf mensen met diabetes type 1 trainen voor de Zwolse halve marathon in juni;
  • De Nijkerk challange; twaalf mensen met diabetes type 2 trainen om tijdens de IJsland challange dezelfde afstanden in Nijkerk te lopen.

Daarnaast is er een aanvullende Health Center challange. Hieraan nemen vijf bedrijven en vijf Achmea Health Centers deel. Per bedrijf krijgen twintig medewerkers met diabetes type 2 de kans zichzelf een persoonlijk doel te stellen en de mogelijkheid om drie tot zes maanden onder begeleiding van een personal trainer in een Achmea Health Center te trainen om dat doel te halen.

Het uiteindelijke doel van deze uitdagingen is om mensen met diabetes hun diabeteszelfmanagement beter te leren regelen.

Meer dan een individu

Bovengenoemde uitdagingen zijn er echter niet alleen voor de individuen. Zo wordt er tegelijkertijd een onderzoek gedaan om diabeteszelfmanagent en daarmee het leven van de mens met diabetes te verbeteren. Dit onderzoek wordt gedaan aan de hand van resultaten afkomstig van het uitvoeren van een aantal medische testen (zoals BMI en vetpercentage) onder de deelnemers en het laten invullen van een aantal vragenlijsten.

 Bron: Medicalfacts.nl