Lesje diabetes

Lesje diabetes

Nederland telt inmiddels 1,2 miljoen diabetespatiënten. Ongelooflijk veel is dat! Statistisch gezien zou je dus denken dat zo ongeveer elke Nederlander wel iemand in zijn of haar naaste omgeving kent die deze ziekte heeft. Toch zijn er nog steeds heel veel mensen die geen idee hebben wat diabetes nou eigenlijk inhoudt.

En dus krijgt Fenne regelmatig vragen als:

‘Mag je dan geen suiker meer?’

‘Gaat dat over als je groot bent?’

‘Heb je er veel last van?’

‘Maar je bent toch helemaal niet dik?’

Ze is bijna twaalf en terwijl ze het vroeger helemaal geen probleem vond om uit te leggen wat ze precies had, merk ik dat ze steeds minder zin heeft om op zulke vragen antwoord te geven. ‘Mam?’ kijkt ze me dan vragend aan, in de hoop dat ik de vragensteller te woord wil staan. Pubers kunnen heel goed met hun ogen rollen, weet ik inmiddels. 

Misschien is het niet zo gek dat diabetes nog zo weinig bekendheid geniet. Het is een ingewikkelde aandoening en er bestaan ook nog eens verschillende vormen. In de media wordt regelmatig het hele diabetes-spectrum over één kam gescheerd: dan wordt ‘diabetes’ gezegd waar eigenlijk ‘diabetes type 2’ wordt bedoeld. Best pijnlijk voor al die type 1 patiënten, die de volgende dag aan hun omgeving moeten uitleggen dat ze toch echt niet kunnen genezen door een dieet, dat suiker heus niet de oorzaak was en dat meer bewegen de ziekte ook niet gaat verhelpen.

Diabetes moet dus beter op de kaart gezet worden – maar hoe? Deze week kwam er mooi initiatief uit een onverwachte hoek. Laurens, de zoon van mijn vriendin, moest met een groepje uit zijn klas een werkstuk maken over een chronische ziekte. Ze kregen ‘diabetes’ toebedeeld en appten: mogen wij bij Fenne langskomen om haar wat vragen te stellen? Het werd een lange maar gezellige middag waarin Fenne en ik op camera werden geïnterviewd, vragen voor een spel werden bedacht en Fenne al haar spullen liet zien. Laurens durfde zelfs een vingerprik te doen…Over een paar weken weet dus een hele klas middelbare scholieren precies wat suikerziekte is en is er weer een stukje onbegrip de wereld uit. Dat zouden meer scholen moeten doen!