Klinische studie krijgt FDA-goedkeuring voor door ontwikkelen bètacellen

Klinische studie krijgt FDA-goedkeuring voor door ontwikkelen bètacellen

Er is een grote doorbraak in de diabetes wereld. Het bedrijf ViaCyte Inc heeft goedkeuring gekregen door FDA voor klinische proeven met bètacel inkapseling.   De Food and Drug Administration (FDA) is in de Verenigde Staten van Amerika een agentschap van de federale overheid dat de kwaliteit en veiligheid van voedsel, toevoegingen daaraan en medicijnen bewaakt, maar ook de behandeling van bloed, medische producten, toestellen met elektromagnetische straling en cosmetica controleert. We hebben het al eens eerder behandeld in het artikel: LUMC ontvangt 1,5 miljoen euro voor ontwikkeling vaccin tegen diabetes.

U vraagt zich misschien af waarom dit nieuwswaardig is. Bij diabetes type 1 valt het eigen immuunsysteem bètacellen aan in de alvleesklier. Bètacellen produceren insuline en de aanval zorgt dat ze niet meer in staat zijn om dat te doen. Omdat het lichaam niet langer zijn eigen insuline kan maken, moet de persoon de insuline toegediend krijgen via injecties of een insulinepomp. Zonder een werkende alvleesklier, moet de persoon eindeloos werken om de bloedsuikerspiegel te regulieren. Onregelmatige niveaus kunnen verwoestende gevolgen hebben zoals hart-en vaatziekten, beroerte, nierfalen, blindheid, andere complicaties en zelfs de dood veroorzaken.

Bestond er maar een manier om werkende bètacellen in mensen met diabetes type 1 te krijgen en er voor te zorgen dat het eigen immuunsysteem ze niet aanvalt.

ViaCyte creëert bètacellen uit stamcellen. Deze bètacellen worden vervolgens in een hoes geplaatst die het mogelijk maakt de geproduceerde insuline door te laten zodat het in de bloedbaan terecht komt. De poriën in de hoes zijn echter klein genoeg om componenten van het immuunsysteem die de cellen kunnen beschadigen tegen te houden.

De ingekapselde bètacellen zouden worden geïmplanteerd in het lichaam en zou mensen in staat stellen om te leven alsof ze geen diabetes voor maximaal 24 maanden hadden! Vierentwintig maanden zonder na te denken over deze ziekte ...

De ingekapselde bètacellen zouden worden geïmplanteerd in het lichaam van iemand met diabetes type 1 en zou men in staat stellen om te leven alsof ze geen diabetes hebben voor maximaal 24 maanden.

Sinds de dag dat u werd gediagnosticeerd, heeft u waarschijnlijk al vele malen gehoord dat er een remedie is. Na het horen van deze beweringen en keer op keer geen resultaten zien, begint u dit soort nieuws te betwijfelen. Het feit dat er nu een officiële FDA goedkeuring is bij een klinische studie is echter een belangrijke stap.

Bron: dailycell.com

Noot van de redactie: hoewel onderzoeken in de toekomst kunnen leiden tot verbeteringen of oplossingen, wijzen wij erop dat de werkelijke realisatie vaak pas na jaren van testen kunnen resulteren in toestemming tot inzetten van de nieuwe behandelwijze.

Deel dit artikel en volg onze nieuwsfeed: Twitter Facebook RSS