Insuline in de nabije toekomst inhaleren, niet spuiten?

Insuline in de nabije toekomst inhaleren, niet spuiten?

Als u diabetes heeft kan het zijn dat u insuline gebruikt. Op het moment kan dit alleen door insuline te spuiten. Erg vervelend als je niet zo van naalden houdt. De MannKind Corporation heeft de afgelopen jaren aan een alternatief gewerkt. Namelijk insuline die inhaleerbaar is. Het product draagt de naam: AFREZZA.

In eerste instantie werd er gevreesd dat langdurige blootstelling van insuline aan de longen slecht is voor de gezondheid, maar de FDA (Amerikaanse voedsel en medicijnen administratie) heeft hier op dinsdag 22 april doorslag in gegeven. Uit een stemmingsronde van alle betrokken controleurs kreeg de veiligheid en effectiviteit voor gebruik bij diabetes type 1, 13 tegen 1 stemmen voor. Voor gebruik bij diabetes type 2 was dit zelfs unaniem. Verwacht is dat de officiële stempel van goedkeuring half april rond zal zijn, waarna de ontwikkeling voor grote hoeveelheden kan beginnen. Het is nog onduidelijk wanneer het product in Europa beschikbaar is.

De ontwikkelaar

MannKind, gevestigd in Valencia, Californië, wordt gerund door Alfred E. Mann, een zeer succesvolle lucht-en ruimtevaart en medische apparatuur ondernemer en is ondanks zijn leeftijd van 88 nog steeds zeer actief. MiniMed, een bedrijf dat hij begon en dat insulinepompen maakte voor mensen met diabetes, werd verkocht aan Medtronic voor ongeveer $ 3 miljard in 2001. Mr Mann begon ook bedrijven die pacemakers en inplantten voor zeer slechthorenden ontwikkelen.

De heer Mann, zei dat hij blij was met de goedkeuring van de commissie: "Diabetes is een belangrijk gezondheidsprobleem in de Verenigde Staten en wij zijn vastbesloten om AFREZZA voor alle mensen die het nodig hebben beschikbaar te maken."

Bron: new york times