Hou je geheugen fit door je leven lang te sporten

Hou je geheugen fit door je leven lang te sporten

Zo af en toe een goede work-out helpt niet alleen ons figuur in vorm te houden, maar is ook uitstekend voor ons geheugen. Wie zich van jongs af aan vier keer per week onderwerpt aan fysieke inspanningen zal in zijn verdere leven over een hersenskwaliteit beschikken die een derde beter is. Bovendien helpt voldoende sporten dementie voorkomen, zo blijkt uit een nieuwe studie van het Londense King's College.

Voor het onderzoek werden meer dan 9.000 personen vanaf 11 jaar gedurende veertig jaar bestudeerd. Wetenschappers ondervroegen hen bijvoorbeeld over hun sportgewoontes door de jaren heen. Daarnaast moesten de deelnemers ook verschillende tests ondergaan.

50-Jarige proefpersonen die hun leven lang wekelijks gesport hebben, presteerden duidelijk beter op zowel de geheugen-, leer- als aandachtsproeven. Daarnaast verliepen ook beredeneringen veel vlotter dan bij de proefpersonen die slechts twee tot drie keer per maand hadden gesport. 

Bovendien bleek dat mannen die zich meer dan vier keer per week in het zweet werkten, op 50-jarige leeftijd een derde minder hersenkracht verloren dan leeftijdsgenoten die minder dan twee keer per maand sportten. Bij vrouwen bedroeg dit 25 procent en ook bij personen die slechts één keer per week sportten, was er nog steeds een vertraging van de mentale achteruitgang zichtbaar, met een gemiddelde van 10 procent.

"1x beter dan helemaal niet" "

De studie toont aan dat elke fysieke inspanning bevorderlijk is voor de verstandelijke functies", aldus studieverantwoordelijke Alex Dregan van het Londense King's College. "De meeste richtlijnen raden aan om vijf keer per week, 30 minuten te sporten. Natuurlijk heeft niet iedereen zin om zoveel te bewegen. Eén keer per week is in elk geval beter dan helemaal niet. 

"Een gezonde geest in een gezond lichaam is een algemeen gekende uitdrukking. En ook onze studie toont aan dat het risico op dementie wordt verkleint door geregeld fysieke inspanningen te doen", besluit Dregan.

Bron: The Daily Mail