Hoe overgewicht kan leiden tot diabetes

Hoe overgewicht kan leiden tot diabetes

In ons laatste artikel; Zuurstof therapie tegen Insulineresistentie; gebakken lucht, hebben wij al kort de relatie tussen overtollig vet rond de taille en diabetes type 2 aangekaart. Gezien de recente ontdekkingen van Dhr. Meijer gaan we daar deze week iets dieper op in.

Vetafzetting rond de bloedvaten verhoogt de kans op diabetes

Volgens de diabetesstudie van Dhr. Rick Meijer, waarmee hij recent promoveerde aan het VU medisch centrum te Amsterdam, is teveel lichaamsvet schadelijk voor de glucosehuishouding. Hij zegt: “Door een afdekkend laagje vet rondom de aderen, we noemen dat perivasculair vet, kan het lichaam minder goed ‘suiker’ uit het bloed opnemen. Het dekt de aderen als het ware af.”

Insuline, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het opnemen van bloedsuiker in het lichaam, heeft ook een vaatverwijdend vermogen, de zogeheten ‘microcirculatie’. Onder invloed van insuline worden bloedvaten wijder waardoor weefsels beter glucose op kunnen nemen. Bij mensen met overgewicht blijkt een afname in vaatverwijdering op te treden. Daarnaast blijken obese mensen ook een andere vetsamenstelling te hebben. De vetcelgrootte is namelijk groter, wat kan leiden tot verstoring van de signaaloverdracht in de glucosehuishouding.

 Dhr. Meijer kwam tot de ontdekking naar een onderzoek tussen 15 slanke- en 18 obese vrouwen. Dit was een opvolg onderzoek van een eerder uitgevoerde test bij muizen.

Dhr. Meijer voegt hier aan toe; “Toekomstig onderzoek moet uitwijzen hoe de kennis over dit vet kan worden gebruikt om mensen met diabetes en overgewicht te kunnen helpen.”

Bron: De telegraaf

Noot van de redactie: hoewel onderzoeken in de toekomst kunnen leiden tot verbeteringen of oplossingen, wijzen wij erop dat de werkelijke realisatie vaak pas na jaren van testen kunnen resulteren in toestemming tot inzetten van de nieuwe behandelwijze.