Glutenvrij dieet mogelijke oplossing diabetes type 1

Glutenvrij dieet mogelijke oplossing diabetes type 1

Een nieuw experiment door de University of Copenhagen heeft een mogelijke relatie tussen glutenvrij dieet en het ontstaan van diabetes type 1 blootgelegd. In het onderzoek kregen 30 zwangere muizen een glutenvrij dieet voorgeschoteld. Dit leidde tot een verlaagde kans op diabetes type 1 bij de jonkies.

Bij diabetes type 1 is het lichaam niet in staat genoeg insuline te produceren. Insuline is een hormoon dat nodig is om zetmeel, suiker en andere voedingsmiddelen om te zetten in energie.

Het experiment toonde aan dat het dieet de darmbacteriën in zowel de moeder en de jonkies veranderde. De darmflora speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het immuunsysteem en de ontwikkeling van diabetes type 1 , en de studie suggereert dat het beschermende effect van een glutenvrij dieet kan worden toegeschreven aan bepaalde darmbacteriën.

De onderzoekers geloven dat het zelfde effect kan worden bereikt bij mensen.

Assistant professor Camilla Hartmann Friis Hansen van de Department of Veterinary Disease Biology zegt: "Toekomstige testen op mensen kunnen aantonen dat een glutenvrij dieet een positieve uitwerking kan hebben op kinderen met nieuw gediagnostiseerde diabetes type 1."

Faculty of Health and Medical Sciences: " Wij hopen daarom dat een glutenvrij dieet tijdens de zwangerschap en borstvoeding genoeg kan zijn om hoog-risico kinderen te beschermen tegen het ontwikkelen van diabetes op latere leeftijd."

Ze benadrukken echter wel dat ze op dit moment niet in staat zijn om een grootschalige klinische test te starten om ofwel de hypothese over het Glutenvrij dieet te bewijzen of te weerleggen.

Bron: jamaicaobserver.com