Geniet, maar drink uw koffie met mate…

Geniet, maar drink uw koffie met mate…

Slecht nieuws voor de echte koffieliefhebbers… Koffie maakt dik! Nu is het gelukkig niet zo dat je na één kopje koffie al meteen een kilo zwaarder bent. Maar volgens recent onderzoek moeten bij het drinken van vijf of meer kopjes koffie per dag de alarmbellen afgaan. Dit kan namelijk zorgen voor gewichtstoename. Ook verhoogt het drinken van veel koffie het risico op diabetes type 2. 

De stof chlorogeenzuur zou de boosdoener zijn. Dit blijkt uit onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry’.De effecten van zowel polyfenolen als chlorogeenzuur werden onderzocht. Stoffen die allebei in koffie aanwezig zijn. "Deze stoffen stonden eerst juist bekend om de gezondheidsvoordelen", zegt professor Kevin Croft, één van de onderzoekers. Dit onderzoek bewijst het tegendeel. Muizen met obesitas kregen verschillende doseringen toegediend van de samenstelling chlorogeenzuur en koffie. De muizen die vijf tot zes kopjes koffie kregen, hielden beduidend meer vet vast in hun cellen.

"Iedereen kent de effecten van cafeïne, maar ook chlorogeenzuur kan dus, als het niet met mate wordt geconsumeerd, een negatief effect hebben op de gezondheid", zegt Vance Matthews, ook één van de onderzoekers. "Met mate koffie drinken kan dus geen kwaad", voegt hij eraan toe. Uit eerder onderzoek blijkt zelfs dat koffie drinken met mate de kans op diabetes zou verkleinen en zou bijdragen aan gewichtsverlies. Koffie drinken is dus prima, maar wel met mate…

 

Bron: www.vrouwonline.nl