Frisdrankbelasting voor vermindering consumptie

Frisdrankbelasting voor vermindering consumptie

In Amerika wonen veel mensen die last hebben van overgewicht. Mede hierdoor is helaas ook diabetes een veel voorkomende aandoening.

Volgens Vicki Alexander van de Berkeley Healthy Child Initiative Coalition, kunnen gezoete dranken schadelijker zijn dan cake of koekjes. “Gezoete dranken komen je mond binnen, worden snel doorgeslikt en komen dan bij het orgaan dat je bloedsuiker reguleert. Je hebt niet eens de tijd om je vol te voelen, dus drink je veel te veel. Zo’n hoge hoeveelheid suiker kan rechtstreeks tot diabetes leiden.”

De staten Berkeley en San Francisco willen frisdrankbelasting invoeren met als doel de consumptie ervan terug te dringen. Het zal echter lastig zijn dit ook daadwerkelijk door te voeren aangezien de frisdranklobby erg groot is en veel macht heeft. Enkele tegenargumenten zijn dat een prijsverhoging slechts de armen beïnvloed  en dat de consument zelf moet kunnen kiezen of ze frisdrank drinken of niet.

De details van de mogelijke heffing worden pas in juli bekendgemaakt. In de huidige vorm zou San Francisco frisdrank belasten met 2 dollarcent per ounce (28,3 gram). In Berkeley is sprake van 1 cent per ounce. Onder de maatregel vallen frisdranken, sportdranken en gezoete thee. Voor melk, medische drankjes, light-frisdranken en alcohol geldt de belasting niet.

De inwoners van Berkeley en San Francisco stemmen op 4 november over de frisdrankbelasting. De uitkomst kan wereldwijd van invloed zijn.

Bron: Happy news