Een sfeerimpressie van de Kidz&Ko gezinsdag

Een sfeerimpressie van de Kidz&Ko gezinsdag

Kidz&Ko, het samenwerkingsverband tussen 7 kinderdiabetesteams in de regio Zuid-Oost Brabant, heeft op 30 augustus de jaarlijkse Gezinsdag bij Boeren Medical georganiseerd. Tijdens deze dag ontmoetten kinderen met diabetes type 1 elkaar. Hun broertjes, zusjes en hun ouders waren hier uiteraard ook bij aanwezig. We mochten maar liefst 120 kinderen (met diabetes type 1) en hun ouders verwelkomen in ons pand.

Wanneer een kind diabetes krijgt, heeft het hele gezin daarmee te maken. Bij jonge kinderen zijn de ouders verantwoordelijk voor het reguleren van de bloedsuiker. Maar ook voor broertjes en zusjes verandert er veel in allerlei situaties in het dagelijkse leven. Het is fijn als je ziet dat andere kinderen precies hetzelfde meemaken. En juist dat is de kracht van de Kidz&Ko gezinsdag. Samen spelen, samen praten, maar vooral ook samen eten, levert heel veel momenten van herkenning op.

Speciale gast:  prof. dr. Bart Roep

Speciale gast tijdens deze dag was prof. dr. Bart Roep, die zich als wetenschapper al jaren intensief bezighoudt met het vinden van een oplossing voor diabetes type 1. Zijn lezing stond in het teken van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onderzoek. Zijn werk biedt heel veel patiënten met diabetes
type 1 hoop voor de toekomst.

Sportief en educatief

Terwijl de kinderen (onder toezicht van diabetes-verpleegkundigen) sportief en creatief aan de slag zijn gegaan, konden de ouders aan verschillende workshops deelnemen. Psycholoog Margot Mutsaerts belichtte de psychologische kant van het hebben van een kind met diabetes, de praktijk 4Kids2Tell presenteerde haar visie. Loes de Muinck-Rijs van Vidarte is gespecialiseerd in NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en heeft praktische tips gegeven over hoe je op een andere manier met de emoties van je kind en die van jezelf om kunt gaan. Anouk Brands, psycholoog in opleiding en ervaringsdeskundige op het gebied van diabetes type 1, leidde een workshop waarbij ouders een aantal pubers het hemd van het lijf mochten vragen.

Over Kidz&Ko

Kidz&Ko is een samenwerkingsverband tussen de kinderdiabetesteams van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (met vestigingen in Tilburg en Waalwijk), het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond, St Anna ziekenhuis in Geldrop en het Bernhoven ziekenhuis in Uden. De samenwerking is bedoeld om goede kwaliteit en continuïteit van zorg aan kinderen en tieners met diabetes in de genoemde regio samen te organiseren, onder het motto: “Goede diabeteszorg dicht bij huis!”