Diabetes geen beperking voor een topsportcarrière

Diabetes geen beperking voor een topsportcarrière

Team Novo Nordisk, de professionele wielerploeg voor renners met diabetes heeft weer een Nederlandse renner erbij. Ruud Cremers uit Gulpen heeft recent getekend bij deze wielerploeg en is daarmee de tweede Nederlander die voor Team Novo Nordisk uitkomt.

Novo Nordisk

De Amerikaanse wielerploeg Team Novo Nordisk werd in 2004 opgericht en werd in 2008 een profteam. Het team geeft aandacht aan diabetes type 1. Alle renners (vanaf 2013) zoals Martijn Verschoor, Ruud Cremers alsook medeoprichters van het team Phil Southerland en Joe Eldridge hebben diabetes type 1.

17 professionele wielrenners met diabetes type 1 uit tien landen doen mee aan meer dan vijfhonderd competities over de hele wereld.

De naam van het team is afkomstig van de hoofdsponsor Novo Nordisk. Die sinds 2013 hoofdsponsor is.

Waar een wil is, is een weg

Op 14-jarige leeftijd werd Cremers gediagnostiseerd met diabetes type 1. Hij begon in eerste instantie met wielrennen om zijn bloedsuikerwaardes onder controle te krijgen, maar hij kreeg de smaak goed te pakken en zette alles op alles om de top te bereiken.

En dat lukte: na ervaring opgedaan te hebben in het speciale Development Team van Team Novo Nordisk, mag hij zich dit jaar bij 'de grote jongens' voegen. Zelf zegt hij daarover: "Ik wil graag grootse dingen bereiken als renner. Natuurlijk betekent dat deelnemen aan de klassiekers en grote koersen, maar ik wil ook bijdragen aan het veranderen van het beeld dat mensen van diabetes hebben en hoop zo de toekomst van mensen met diabetes te verbeteren."

Een mooie gedachten maar daarnaast heeft hij het niet bepaald makkelijk voor zichzelf gemaakt. Zo had de kinderarts duursport in eerste instantie afgeraden en heeft hij veel doorzettingsvermogen moeten tonen om training, voeding en diabetes op elkaar af te stemmen.

Maar het laat zien dat waar een wil is, de weg snel volgt. Wij wensen Ruud Cremers veel succes in het behalen van zijn doelen en hopen nog veel van hem te horen.