De missende schakel tussen een vetrijk dieet en diabetes

De missende schakel tussen een vetrijk dieet en diabetes

Onderzoekers van het UCSD School of Medicine hebben een doorbraak gemaakt in het vaststellen van de oorzaak van diabetes bij mensen met overgewicht.

De studie, die afgelopen weekend gepubliceerd is in het medisch tijdschrift Cell, omschrijft een proces dat er in het kort als volgt uitziet: Cellen reageren op vetrijke diëten waardoor ontstekingen ontstaan, dit kan vervolgens leiden tot obesitas, insulineresistentie en uiteindelijk diabetes.

“Het onderzoek is gedaan bij muizen, maar het bewijs suggereert dat de processen vergelijkbaar zijn bij mensen en dat deze bevindingen belangrijk zijn om niet alleen te begrijpen hoe diabetes tot stand komt, maar ook hoe het beter te behandelen is en mogelijk op termijn te voorkomen is.'' Aldus de onderzoekers.

Het onderzoek

De onderzoekers begonnen met het voeren van een vetrijk dieet aan muizen. Zij merkten hierdoor dat de hoge niveaus van verzadigde vetzuren in de voeding een eiwit in de vet celmembranen activeert. Dit zogenoemde ANT2 eiwit zorgt ervoor dat het zuurstofverbruik in de cel toeneemt en er minder zuurstof overblijft voor de rest van de cellen. Wanneer de cellen te lang, te weinig zuurstof krijgen, ontstaat er een ontstekingsreactie.

Een aanhoudend vetrijk dieet zorgde ervoor dat de ontsteking ongehinderd kon ontwikkelen en leidde tot obesitas, chronische weefsel ontsteking en insulineresistentie in de muizen.

Het onderzoek vond dat door het regelen van bepaalde aspecten van het proces, ze de muizen tegen ontstekingen, insulineresistentie en verhoogde glucose niveaus konden beschermen.

Bron: kpbs.org

Noot van de redactie: hoewel onderzoeken in de toekomst kunnen leiden tot verbeteringen of oplossingen, wijzen wij erop dat de werkelijke realisatie vaak pas na jaren van testen kunnen resulteren in toestemming tot inzetten van de nieuwe behandelwijze.