Beetje minder zout helpt al bij diabetes

Beetje minder zout helpt al bij diabetes

Een beetje extra zout over de friet doen we allemaal wel eens, maar teveel zout is voor het lichaam niet goed. Voor iemand met diabetes die ook nierklachten heeft kan het zelfs ernstige gevolgen hebben.

In een gezamenlijk onderzoek van nefrologen van UMC Groningen, Ziekenhuisgroep Twente en Medisch Centrum Leeuwarden is vastgesteld dat een klein beetje minder zout eten de gezondheid flink bevorderd.

Dat suikerziekte de nieren aantast is niets nieuws. Iemand die diabetes heeft neemt hier medicijnen voor en let extra op voeding. Toch krijgt men over het algemeen teveel zout binnen, wat de werking van de medicijnen te niet doet.

In de DINAMO-studie werd in een grote groep diabetespatiënten in de urine gemeten hoeveel zout ze daadwerkelijk binnenkregen: dit bleek gemiddeld ruim 12 gram/dag. Dit is ruim boven de gemiddelde zoutinname in Nederland (7,5-8,5 g/d) en het dubbele van de hoeveelheid die wordt aanbevolen door de Gezondheidsraad. Een groep van 45 patiënten volgde aansluitend gedurende zes weken een zoutbeperkt dieet: hierdoor nam hun zoutinname af tot 8.7 gram per dag. Het resultaat voor deze groep van 45 was dat hierdoor niet alleen hun bloeddruk daalde, maar ook dat het eiwitverlies in de urine met ruim 40% afnam. Plastabletten, die een zout-afdrijvend effect hebben, hadden een soortgelijk effect; dit effect werd echter nog versterkt door gelijktijdige zoutbeperking.

Een uitgebreid schrijven van het onderzoek vindt u in Lancet Diabetes Endocrinology.

Bron: dagblad van het Noorden