Diabetes

Misschien ken je iemand met diabetes, een broertje of zusje, een vriendje of vriendinnetje of een klasgenootje. Maar wat is diabetes nou eigenlijk precies?

Diabetes wordt ook wel suikerziekte genoemd. Ze noemen het ook wel suikerziekte omdat je bij diabetes teveel suiker (glucose) in je bloed hebt. Daar word je ziek van.

Om energie te kunnen krijgen hebben we allemaal eten nodig. In eten, bijvoorbeeld in brood, aardappelen en rijst, zitten koolhydraten. Wanneer het eten in je lichaam komt wordt het eerst in kleine stukjes verdeeld. Dit noemen we de spijsvertering. De stukjes koolhydraten uit je eten worden omgezet in glucose (suiker). Dit heb je nodig om energie te krijgen, het is een brandstof. Om de brandstof te activeren moet de glucose je cellen in, hiervoor is insuline nodig. De insuline is een soort sleuteltje die de deurtjes van je cellen opent om de glucose erin te krijgen. Als dat goed verloopt heb je genoeg energie om te rennen, spelen, leren enz.

Bij mensen die diabetes hebben zijn er te weinig sleuteltjes (insuline). Dat komt doordat de sleutelmaker die deze produceert (dit noemen we de alvleesklier) niet goed werkt. Daardoor kan de glucose de cellen niet in en blijft deze in je bloed. Hier word je erg ziek van.