Hoe ontstaat diabetes?

Er zijn een aantal mogelijke oorzaken bekend voor het ontstaan van diabetes:

Door erfelijke aanleg
Een kind van een moeder met diabetes type 1 heeft een verhoogd risico van 1-2% om diabetes te ontwikkelen. Indien de vader diabetes type 1 heeft ligt dit risico 3 maal zo hoog en indien beide ouders diabetes type 1 hebben ligt het rond de 8%. Diabetes type 2 heeft een genetisch component, wat vaak voorkomt in families en bepaalde etnische bevolkingsgroepen.

Door de aanwezigheid van antistoffen
Bij de diagnose diabetes type 1 worden bij de meeste patiënten antistoffen aangetroffen. Deze antistoffen vernietigen de cellen in de eilandjes van Langerhans.

Als gevolg van virusinfecties
De aanwezigheid van insulitis (ontsteking van de eilandjes van Langerhans) is een teken dat ontstekingscellen een rol spelen bij de vernietiging van de beta-cellen.

Als gevolg van overgewicht
Bij mensen met overgewicht zijn de celontvangers op de buitenkant van de cel minder gevoelig voor het ontvangen van insuline. Hierdoor verloopt het effect van het hormoon insuline, het reguleren van het glucoseniveau in het bloed, niet goed meer. De alvleesklier gaat meer insuline aanmaken om dit probleem te corrigeren. Als dit niet tijdig ontdekt wordt raakt de alvleesklier overbelast en zal diabetes type 2 ontstaan.

Als gevolg van verminderde werking van de alvleesklier op hogere leeftijd
De werking van de alvleesklier neemt naar mate u ouder wordt steeds wat af. Hierdoor neemt de productie van insuline af en ontstaat er diabetes.

Door lichamelijke en/of psychische stress,
Stress, bijvoorbeeld na een operatie of periode van verdriet, zorgt voor de afgifte van adrenaline. Dit hormoon zorgt voor het extra vrijkomen van glucose uit de lever. De alvleesklier moet extra insuline produceren om dit op te vangen. Indien dit niet gebeurt, lopen de bloedglucosewaarden hoog op.

Door gebruik van bepaalde medicijnen
Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld prednison, zorgen voor een extra toename van de insulineresistentie, waardoor er diabetes kan ontstaan.

Als gevolg van zwangerschap
Als gevolg van het zwangerschapshormoon HPL, kan een ongevoeligheid van de moederlijke cellen voor de werking van insuline optreden.