V

Vasculair

Met betrekking tot de bloedvaten.

Vasculair risico

Gevaar voor bepaalde organen en weefsels (hart, hersenen, benen, nieren, ogen en zenuwen) door beschadiging van bloedvaten; het letsel wordt veroorzaakt door diabetes en/of hypertensie (hoge bloeddruk) en hyperlipidemie (verhoogd vetgehalte in het bloed).

Vasculopathie

Afwijkingen aan de grote (macro) en kleine (micro) bloedvaten, zoals die onder andere bij diabetes (suikerziekte) kunnen voorkomen. 

Vermoeidheid

Vermoeidheid is één van de eerste verschijnselen van diabetes. Mensen bij wie dit het geval is klagen erover dat ze ‘s ochtends bij het opstaan meer vermoeid zijn dan ‘s avonds. Doordat de cellen onvoldoende glucose opnemen, raakt de energievorming namelijk verstoord. Daarnaast worden de spieren slap en raken deze snel vermoeid. 

Verstoorde glucosetolerantie

Een situatie waarbij de bloedglucosespiegel tussen het normale en het diabetische bereik is; wordt niet beschouwd als een vorm van diabetes, maar (indien niet behandeld) als een voorloper ervan.

Vetten

Voedingsstoffen die brandstof leveren voor het lichaam, maar ook isolatiemateriaal. Er bestaan verzadigde (slechte) en onverzadigde (neutrale) en meervoudig onverzadigde (goede) vetten. Goede vetten stollen niet of worden niet hard in de koelkast (verpakt in een kuipje of een fles). Slechte vetten stollen wel of zijn hard (vaak verpakt in een papieren wikkel). Goede vetten kunnen het cholesterol iets omlaag brengen, neutrale vetten hebben geen invloed en slechte vetten zorgen voor een verhoging van het cholesterolgehalte in het bloed. Vetten zitten niet alleen in margarine en boter, maar ook in worstsoorten, noten, chocolade (ook suikervrije chocolade) en vele andere producten.

Vetzuren 

Bouwstenen van vetten, kunnen als brandstof dienen. Het lichaam produceert dan echter ook ketonlichamen; schadelijke afvalstoffen die het zuurgehalte van het bloed te hoog maken. Dit kan overgaan in keto-acidose. 

Vitaminen

Stoffen die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen werken. Vitaminen hebben een ondersteunende functie.

Vitrectomie (glasvochtoperatie)

Een chirurgische ingreep waarbij het vocht van het oog achter de lens wordt weggezogen, zodat deze kan worden vervangen door een fysiologische oplossing.

Voeding

Uitgangspunt van de voeding bij diabetes is een gezonde en evenwichtige voeding, zoals deze geldt voor iedereen.