O

Obesitas

Vetzucht. Een overmaat aan lichaamsvet (20% of meer). Obesitas vormt een extra risico voor diabetespatiënten. Wordt ook wel adipositas genoemd.

Oedeem

Zwelling, verdikking van bepaalde lichaamsdelen, bijvoorbeeld de enkels. Wordt veroorzaakt door de opeenhoping van vocht. 

Oligoneuropathie

Zenuwaandoening waarbij enkele fysieke zenuwen niet goed functioneren. Is er slechts één zenuw aangedaan, dan spreekt men van mononeuropathie. Zijn het er enkele, dan spreekt men van oligoneuropathie. Zijn het er vele, dan spreekt men van polyneuropathie. 

Onverzadigde vetten

Soort vet, zie: vetten.

Onychomycose

Onychomycose is een schimmelinfectie van de nagel en de meest voorkomende oorzaak van kalknagel. Diabetes verhoogt de kans op onychomycose.

Orale glucosetolerantietest

Een (zelden noodzakelijke) diagnostische test op diabetes; de patiënt blijft de hele nacht nuchter en ‘s morgens worden gedurende twee uur verschillende bloedmonsters genomen, nadat de patiënt een suikerhoudende vloeistof drinkt. 

Orale hypoglycaemische medicijnen

Via de mond ingenomen medicijnen bij sommige patiënten met diabetes type 2 om de bloedglucosespiegel te verlagen; deze medicijnen bevatten geen insuline, maar stimuleren de productie van insuline door het lichaam. 

Ouderdoms-diabetes

Oude naam voor diabetes type 2.

Oxidatie

Het proces waarin een stof zich verbindt met zuurstof.