L

Lactose

Een soort suiker (melksuiker) dat in melk en melkproducten (kaas, boter etc.), wordt aangetroffen.

LADA

Dit is een vorm van diabetes type 1 die zich vermomt als diabetes type 2, doordat hij heel geleidelijk begint. Naar schatting hebben vijftien van de honderd mensen met de diagnose diabetes type 2 eigenlijk de LADA-vorm. Mensen met LADA krijgen in de praktijk meestal de diagnose diabetes type 2 omdat ze vaak nog een tijd zonder insuline spuiten toe kunnen. Maar in feite hebben ze een langzame vorm van diabetes type 1.

Lancet

Een scherp naaldje om een klein gaatje in de huid te maken.

Langetermijn complicatie

Aandoeningen die voorkomen als gevolg van diabetes, zoals nefropathie (ziekte van de nier), neuropathie (zenuwaandoening), retinopathie en een diabetische voet.

Langwerkende insuline

Insuline die zeer langzaam wordt opgenomen en heel geleidelijk werkt (ongeveer een dag).

Lasertherapie

Een zeer sterke lichtbundel die wordt gebruikt om beschadigd weefsel te repareren. Bloedvatbeschadiging in het oog kan ook worden behandeld met laser.

Lipide

Vet: reserve energiebron voor het lichaam. Als het lichaam energie nodig heeft kunnen lipiden worden afgebroken tot vetzuren, waarbij energie vrijkomt.

LDL

‘Slecht’ cholesterol. Zie ‘lipproteïnen’.

Lipo-atrofie

Kleine huidintrekkingen die ontstaan wanneer steeds op dezelfde plaats insuline wordt gespoten.

Lipodystrofie

Verdikkingen of kleine intrekkingen van de huid, die ontstaan wanneer steeds op dezelfde plaats insuline wordt gespoten. Een onschuldige afwijking die voorkomen kan worden door regelmatig van injectieplaats te wisselen.

Lipoproteïnen

Grote moleculen in het bloed, die bestaan uit eiwitten en vet, zoals cholesterol en triglyceride; onderverdeeld in VLDL- (zeer lage dichtheid), LDL- (lage dichtheid) en HDL- (hoge dichtheid) lipoproteïne.