Wat is suikerziekte

Suikerziekte, oftewel diabetes is een stofwisselingsziekte: de hoeveelheid suiker, oftewel glucose, in het bloed is te hoog. Daarom spreekt men ook wel van ‘suiker’.

De suiker is afkomstig uit de koolhydraten in onze voeding. Koolhydraten zitten bijvoorbeeld in brood, aardappelen en rijst en in zoete producten, zoals jam, limonade, koek en gebak. Wanneer de koolhydraten uit onze voeding in ons lichaam worden omgezet in glucose, vervoert het bloed dit naar alle cellen in het lichaam. Deze cellen gebruiken glucose als brandstof, waardoor we energie krijgen om te leven, te bewegen, te groeien, te spelen en te denken.

Waarom u minder energie heeft bij suikerziekte

Het bloed heeft een soort ‘sleutel’ nodig om de brandstof glucose in de cellen te krijgen: insuline. Insuline is een hormoon dat wordt gemaakt in de alvleesklier. Bij mensen met suikerziekte maakt de alvleesklier te weinig dan wel geen insuline meer aan, of reageert het lichaam niet goed op de insuline. En daar gaat het mis. Er ontstaan klachten door het teveel aan ‘werkloze’ glucose in het bloed en het gebrek aan glucose, oftewel brandstof, in de cellen.

Kenmerken suikerziekte

Voorbeelden van klachten omtrent suikerziekte zijn:

  • Veel moeten plassen;
  • Dorst;
  • Vermoeidheid;
  • Snelle gewichtsafname;
  • Jeuk;
  • Slecht zicht;
  • Moeizaam genezende wondjes.

Wanneer suikerziekte niet goed behandeld wordt kan dit zelfs leiden tot oogaandoeningen, hart- en vaatziekten, voetproblemen, dementie, zenuwschade, huidproblemen en nieraandoeningen.

Een goede behandeling tegen suikerziekte is essentieel

Met de juiste behandeling en een gezonde levensstijl kunnen mensen met suikerziekte in de meeste gevallen een normaal en actief leven leiden: door het aanpassen van het voedings- en beweegpatroon in combinatie met het gebruik van tabletten of het toedienen van insuline kan de hoeveelheid glucose in het bloed worden beïnvloed. Wanneer iemand met suikerziekte leert de bloedglucose op normaal niveau (tussen de 4 en 9 mmol/l) te krijgen en dit ook onder controle kan houden, zullen de klachten afnemen en zal dit ten goede van de gezondheid komen. Mensen met suikerziekte kunnen dus prima kwaliteit van leven hebben, net als ieder ander!

Wilt u uw bloedglucosewaarde zelf meten? Bekijk dan de BM Diamond bloedglucosemeter. Bij deze meter heeft Vitility ook een online handleiding en software.

Heeft u vragen over kenmerken van suikerziekte? Houdt u dan niet in om contact met Boeren Medical op te nemen.