Diabetes type 2

Risicofactoren diabetes type 2

De meest voor de hand liggende risicofactoren voor diabetes type 2 zijn overgewicht en erfelijke aanleg. Maar het is bovenal de interactie tussen risicofactoren die een grote rol speelt bij het geleidelijk afbreken van gevoeligheid voor insuline. Ook wel insulineresistentie genoemd. Dit kan op termijn leiden tot diabetes type 2.

Overgewicht
De grootte van dit risico is afhankelijk van de mate van overgewicht en de vetverdeling; zo is buikvet slechter dan vet op de heupen. Voor meer informatie betreffende diabetes type 2 en overgewicht verwijzen wij u graag naar ons artikel: Hoe overgewicht kan leiden tot diabetes.

Diabetes type 2 ontwikkelt zich meestal pas op latere leeftijd en werd daarom ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Tegenwoordig komt het echter ook vaak bij jongere mensen voor. Dit komt vooral doordat jongeren steeds meer fastfood eten, minder bewegen en daardoor dus vaker last hebben van overgewicht.

Erfelijke aanleg
Diabetes kan een erfelijke aanleg hebben, dit wil zeggen dat als diabetes voorkomt bij uw ouders of elders in de familie, u alsnog het erfelijk gen kan ontwikkelen. Daarom kan diabetes type 2 ook voorkomen als u geen overgewicht heeft.  

Symptomen diabetes type 2

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan en reageert het bovendien niet meer goed op insuline. Hierdoor kan het bloedglucosegehalte oplopen en kunnen er vervelende complicaties ontstaan. Van de tien mensen met diabetes, heeft er één diabetes type 1 en de ander type 2. Zoals u ziet komt type 2 dus veel vaker voor.

Algemene symptomen en uitgebreidere informatie betreffende symptomen  van diabetes type 2 vindt u terug in ons artikel symptomen van diabetes. Enkele symptomen van diabetes type 2 kunnen zijn:

  • veel plassen en vaak dorst;
  • vaak moe zijn;
  • last van ogen, zoals rode en branderige ogen, wazig zien, dubbel zien of slecht zien;
  • slecht genezende wondjes.
  • kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen
  • infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking

Wat betekent het als ik gediagnostiseerd ben met diabetes type 2?

Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal voedingsadviezen, bewegingsadviezen en indien nodig ook medicijnen voorgeschreven. In de meeste gevallen moet de betreffende persoon na verloop van tijd ook insuline gaan spuiten. Meestal blijft diabetes type 2 onopgemerkt totdat er complicaties ontstaan die op diabetes wijzen, zoals hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en oogafwijkingen. Ook kan het bij toeval worden ontdekt, bijvoorbeeld bij een onderzoek voorafgaand aan een behandeling of operatie in het ziekenhuis. Vanaf dat moment zal er pas een behandeling gestart worden. Bij een derde van de mensen met diabetes type 2 wordt de diagnose diabetes zelfs nooit vastgesteld.

Onder aan de streep is het voor mensen met diabetes type 2 belangrijk om, los van dat het elders in de familie voorkomt,  een gezond gewicht te bereiken en behouden. Een gezonde levensstijl , de bloedsuikers onder controle houden en goed te zorgen voor hart en bloedvaten helpt hierbij.